Academisch Ziekenhuis Paramaribo?! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van aileenenmathilde - WaarBenJij.nu Academisch Ziekenhuis Paramaribo?! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van aileenenmathilde - WaarBenJij.nu

Academisch Ziekenhuis Paramaribo?!

Door: Aileen en Mathilde

Blijf op de hoogte en volg

28 Oktober 2006 | Suriname, Paramaribo

Hoi!!
Na vakantie komt altijd weer de eerste werkdag. Maandag zijn we weer begonnen en eigenlijk waren we nog vrij want het was hier een nationale feestdag. Hebben wij weer hoor!! We hebben allebei van de week een werkdag in het ziekenhuis zitten wachten voor een policontrole, erg leerzaam... Wachten, wachten, wachten zzzz............ We vielen bijna in slaap van het wachten..
Als blijk van waardering mochten we van de bewoner een lekker broodje kopen. Daar hebben we dan ook heel erg van genoten.
Donderdag moesten we de patiënt met CVA weer ophalen uit het ziekenhuis. Daar konden ze niks meer voor deze meneer doen, dus hij mocht weer terug. Wij zijn met een collega naar het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) gegaan om hem op te halen.
We kwamen daar aan en er stonden ongeveer 20 zusters in de hal. Één van de 20 zusters kwam ons helpen en heeft ons naar de patiënt gebracht. We kwamen bij hem en zagen gelijk dat hij nog in een hele slechte toestand was. Echt nog niet klaar om naar huis te gaan, maar we moesten hem meenemen... Hij reageerde alleen op aanspreken en verder niets, dan draaide hij zijn hoofd. Hij was erg afwezig. We moesten hem in de rolstoel tillen (onze rug).
We hebben nog gevraagd of hij wel iets van fysiotherapie had gehad, maar hier hadden ze niet genoeg fysiotherapeuten voor, dus moesten ze een keuze maken wie wel en wie niet, deze meneer was waarschijnlijk te oud en minder belangrijk. Geen fysiotherapie..
Ondertussen keken we door het raam naar de andere zaal, daar lag een jonge man tussen 5 andere patiënten met huilende familie om zich heen. De man was overleden.. Hij lag daar zonder gesloten gordijnen op een volle zaal, dood!! Het was notabene ook nog eens bezoekuur en men liet dat gewoon toe! Geen respect en privacy voor een overleden patiënt. We wisten niet wat we zagen....
Maar goed, we hebben onze bewoner overgetild in het busje (lekker zwaar) en moesten hem ondersteunen naar de Esther stichting. Daar aangekomen werd hij op de ziekenboeg gelegd en daar wordt hij nu verzorgt.
Hij is linkszijdig helemaal verlamd en kan zeer moeilijk slikken dus het eten en drinken zal voor hem erg moeilijk worden..
De sondevoeding is net gestopt want volgens het ziekenhuis slikt hij goed genoeg?!
We hebben de zorg opgestart en de zusters van de Estherstichting moeten het nu gaan overnemen omdat wij er over 2 weken niet meer zijn (zij moeten het leren). We hebben nog een dagplanning gemaakt met tijden erop wanneer hij eten en drinken moet krijgen en heel duidelijk neergezet dat men er tijd voor moet nemen. Waarschijnlijk zal deze meneer niet lang meer leven en door uitdroging komen te overlijden, omdat men waarschijnlijk niet genoeg tijd voor hem zal maken en nemen. Erg confronterend om te zien hoe iemand langzaam ligt te sterven, terwijl hij nog best levenskansen kan hebben!!
Vrijdag is ons weekend alweer begonnen en gaan we lekker weer even genieten!!Deze week weinig foto's want verder niet zoveel meegemaakt..

Brasa’s en bossies van ons!!

• 29 Oktober 2006 - 01:05

Jan:

Ooh.,wat lief zo"n klein duimpje.

• 29 Oktober 2006 - 10:38

Mirjam:

hoi hoi
    nou als jullie dat vast willen houden van die hangmat moet je er een kopen en gaan solliciteren bij de thuiszorg kun je de hele middag in de hangmat liggen!! tja dan mis je alleen het zonnetje

• 29 Oktober 2006 - 14:06

Ellen:

Hier ben ik weer!! Wat is dat erg om te horen dat ze op een volle zaal afscheid moet nemen van iemand. Dat kun je hier niet voor stellen!!! Dan sta je er wel raar van te kijken.
    Groetjes van Alwin.

• 29 Oktober 2006 - 15:25

Auke En Gerda:

He zusters, wat hebben wij het hier toch goed he, alles geregeld en iedereen altijd maar zeuren. Kunnen we met zijn allen een voorbeeld aan nemen. Het aftellen is hier al begonnen, en we hopen dat het voor jullien een fijne afronding gaat worden. Nog een paar fijne weken en laat jullie je de laatste dagen van je beste kant zien, dan kan je met opgeheven hoofd naar huis. Groetjes en een dikke kus

• 29 Oktober 2006 - 15:38

De Tandarts:

Hoi Aileen
    Hoe gaat het met je kiezen. Ik zie je binnenkort weer. gr de tandarts

• 30 Oktober 2006 - 07:25

Henk En Jeannet:

Nou dames, na jullie verhaal gelezen te hebben realiseer je je nog eens extra goed hoe verwend we eigenlijk zijn met de medische zorg in Nederland. Wij beginnen al te mopperen al we een half uurtje moeten wachten en de ideen over privacy zijn in Suriname duidelijk anders dan bij ons. We zijn aan de ene kant jaloers op de relaxe manier van leven en het mooie weer in Suriname maar aan de andere kant zijn we toch wel heel blij met alle zorg die ons hier omringt. Groetjes uit Nieuwleusen.

• 30 Oktober 2006 - 21:24

Hallo lieve zus,
    Wat een ervaringen...De laatste weken zijn begonnen, gemengde gevoelens zeker...Geniet nog even van al de dingen!
    Groeten vanaf de vliering uit Baarn.
    Zijn Henk en Jeannet uit Nieuwleusen de ouders van Harrold uit Utrecht?

• 31 Oktober 2006 - 09:50

Hanna:

wat naar zeg, en oneerlijk. we verdienen toch allemaal gelijke kansen. rottig dat je dan eigenlijk machteloos bent in zo'n situatie!
    sterkte nog met de laatste dagen op de estherstichting en ook met het afscheid daar. ik denk aan jullie!
    liefs en de brassies, Hanna

• 01 November 2006 - 11:59

Ed En Jet:

Hey blonde meisjes uit holland, jullie maken wat mee zeg. Voor ons niet voor te stellen. Iemand zo maar laten liggen en stilletjes laten verdrogen. Die man heeft dat niet verdient.
    Jullie aftellen, ja iedereen schrijft er al over; zelfs je tandarts, is begonnen. Bereid jullie maar voor op (hele) lage temperaturen en veel wind en regen. Echt een Hollandse herfst dus. Geniet nog maar volop van jullie tijd daar en zorg goed voor jullie mannetje en probeer jullie collega's zo goed mogelijk te stimuleren. Hele dikke kus en zwaai, zwaai! Ed en Jet. En een poot van Captain.

• 01 November 2006 - 21:23

T & J:

Heui, dit duurt nou wel arrug lange or!!! Zo ant zien ewen jullie ut best gaaf, maar koem nou mar wier terogge or, want jewen ier zat te doen!
    Doeg lekkere!

• 02 November 2006 - 06:34

Janneke Jansen:

Hallo Meiden.

Wat leuk dat jullie het naar jullie zin hebben daar.
    Het ziet er allemaal goed uit, natuurlijk is het niet altijd rozegeur en maneschijn, maar jullie doen goed werk.
    Vanuit een koud Nieuwleusen wens ik jullie alle goeds.

Liefs
    Janneke

• 02 November 2006 - 17:36

Michelle:

Hé meiden!

Volg jullie regelmatig via de site, geweldig! Zie jullie snel weer op school!

Liefs

• 05 November 2006 - 12:58

Gerard:

Dag meiden.Nog een week en dan weer in het koude nederland.Veel plezier nog en een goede terug reis.groetjes gerard .

• 05 November 2006 - 19:08

Hey aileen en mathilde,

Heb jullie de hele tijd in de gaten gehouden via de site maar niet zo vaak een berichtje achter gelaten. Dus vandaar dat ik dat weer eens doe :)
    Hebben jullie het leuk gehad in de bush?
    Nog een hele fijne laatste week en tot snel!!

Liefs Anne

• 06 November 2006 - 07:53

Ed En Jet:

Hallo meiden! Het echte aftellen is nu dan toch echt begonnen. Niet alleen door jullie zelf maar zeer zeker ook door jullie papsen en mamsen. En niet te vergeten door jullie broers en zussen, familie en vrienden. Dit is een goed teken moeten jullie maar denken. Geniet van jullie korte tijd nog daar en haal er uit wat er nog in zit! Draag jullie hele goede zorg, wat de CVA-patient betreft over aan jullie collega's daar en laten we hopen dat het toch een beetje beter met hem mag gaan. Hartelijk dank voor het delen van jullie ervaringen. Nog 4 nachtjes slapen en dan zien we jullie op Schiphol! See you en groet'n uut Ni'jluusn! Ed en Jet.

• 06 November 2006 - 11:22

Roel En Jeanine:

Hey dames! fantastisch werk wat jullie doen!!! heel veel succes nog deze week met werken, en het afscheid nemen... Ik hoop dat jullie weer gezond en wel in Nederland terug komen!!! tot vrijdag!!!
    liefs Roel en Jeanine

• 06 November 2006 - 17:50

Ilse En Bram:

Heeeey Aileen en Mathilde!

Ten eerste: hartstikke bedankt voor je leuke kaartje!! Erg lief! Dus nog even en dan zit het erop! Maar op je kaartje zeg je nog wel dat je nog wel ff tussen de lekkere negers wilt blijven... hoe zit dat??? hahah! We horen de verhalen wel weer wanneer je terug bent!
    Verder is het hier allemaal wel goed, ben lekker druk met mijn kids in de klas! Toestroom op school, dus mijn groepje wordt steeds groter! (pfff... nog meer nakijkwerk!) Maar ja...
    Ach, tis ook zo weer kerstvakantie!

Maar geniet daar nog even, vooral dat is belangrijk! En tot sn'ilse's / snelles!

Knuffels van Bram en Ilse

• 06 November 2006 - 23:34

Anne:

Dag lieve zus, tot vrijdag!

• 07 November 2006 - 08:38

Esther En .....?:

Hoi lieve Mat, bedankt voor je mooie en lieve kaart. Wij verheugen ons er met z'n allen op je vrijdag weer te zien! Hopelijk nog met baby in buik.... Tot dan en alvast een goede reis naar huis gewenst!

Liefs van Esther.

• 07 November 2006 - 20:25

Ellen:

Hey dames,

Ik denk dat we niets meer van jullie horen, maar ik wil jullie donderdag/vrijdag een hele fijne reis toewensen.
    En Aileen tot het weekend!!!!!!!!!

• 08 November 2006 - 10:53

Renske:

Hej,
    Goede reis morgen en tot in januari!
    liefs