Dada mi switi sranang - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van aileenenmathilde - WaarBenJij.nu Dada mi switi sranang - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van aileenenmathilde - WaarBenJij.nu

Dada mi switi sranang

Door: Aileen en Mathilde

Blijf op de hoogte en volg

11 November 2006 | Suriname, Paramaribo

Zondag 29 Oktober zijn we naar Braamspunt geweest, een trip georganiseerd door ons stage bureau. Dit stond nog op ons verlanglijstje..
Samen met een hele kudde studenten zijn we vertrokken met een bootje over de suriname rivier. We hebben een tussenstop gemaakt in Nieuw-Amsterdam, om daar rond te kijken maar hier waren wij al geweest dus genoeg tijd om lekker te relaxen aan de waterkant..
Hierna zijn we doorgevaren naar een primitief vissersdorpje, echt apart dat die mensen in die levensomstandigheden kunnen bestaan. De mensen leven daar van de vis, dit wordt gedroogd in de buitenlucht en verkocht aan de mensen in de stad.
Na dit alles gingen we door naar Braamspunt, het was erg gezellig in de boot.. Zonnetje erbij en lekker eten en drinken.
Braamspunt zelf zag er op de plaatjes toch iets anders uit dan in de werkelijkheid.. Veel zwerfhonden en zwerfvuil, er wonen een paar mensen in houten huisjes en ook deze leven van de vis. We hebben onze handdoek neergelegd en zijn de atlantische oceaan ingedoken, erg verfrissend!! Helaas vertrok het weer en stonden we daar met ons handdoekje in de regen..
Toen zijn we met zijn allen maar naar de plaatselijke kroeg geweest, een wiskey of een biertje het was in ieder geval genieten zon’n dagje aan zee..
3 uur varen en houten billen later kwamen we terug in Paramaribo, klaar voor onze laatste werkdagen..
We hebben al onze opdrachten afgerond en onze voldoende is binnen!! Als cadeautje mochten we de Woensdag vrij om nog wat aan ons onderzoek te doen..
De rest van de week hebben we lekker gewerkt, het besef kwam dat dit onze laatste dagen waren en dat het nu aftellen geblazen is..
Vrijdag avond hadden we een salsafeestje bij de dansschool, veel culturele hapjes en surinaamse mensen die iets verder gevorderd waren als ons.. Maar ja, wat maakt het uit!! We hebben leuk meegedaan en onze heupen in de strijd gegooid!!
Het weekend zijn we opnieuw op trip geweest naar Nickerie, onze Peter ging gezellig mee omdat dit ons laatste weekend was!! Ook waren er nog 2 meiden van de partij, een lekker klein clubje dus. We zijn gestopt in Groningen, Wageningen en Coronie, erg leuk allemaal. Na 5 uur in de auto te hebben gezeten (en 1 kaaiman te hebben gespot) kwamen we eindelijk aan in ons huisje, hier hebben we de hangmat opgehangen en de rest van de middag geschommeld en geslapen.. Wat een rust daar!!
’s Avonds hebben we gebarbequed aan het water met een stel Surinamers, wat kunnen die mensen drinken!! Daarna een heerlijke nacht gehad in de hangmat, lekker in de buitenlucht.
Om half 7 werden we gewekt met Surinaamse muziek, tijd om op te staan en spullen te pakken voor Bigi Pan..
Na een heftige tocht in een bootje (met wat hindernissen) kwamen we aan in Bigi Pan, het grootste broedgebied van de wereld voor vogels.. We hebben de dag doorgebracht in een huisje op palen, midden op het meer. Ook hebben we een stuk door het natuurgebied gevaren wat onbeschrijfelijk mooi was.. Zo’n rust!!
Vliegende vissen, Ara’s, Gigantische visarends, zilver reigers en rooie ibissen.
We hebben verse vis gegeten, lekker in de zon gelegen & genoten van het uitzicht...
Het enige wat we op dat moment misten was de WC van thuis want die was onbeschrijfelijk vies!!
Het was een prima afsluiter van een laatste weekend hier in het mooie Suriname...
Maandag ons laatste werkdagje gehad bij de Esther stichting, eerst in de zorg gestaan en daarna zijn we nog even met taxi chauffeur Rudy wezen toeren naar Commewijne (dit gaan we missen onder werktijd)!! Daar wat rondgekeken en weer terug gegaan..
Vandaag hebben we afscheid genomen van de stichting en de bewoners, erg fijn om te horen dat je wat voor ze hebt betekend en dat ze onze aanwezigheid zo op prijs hebben gesteld.
Het was lastig om gedag te zeggen omdat je weet dat je velen van hen nooit meer terug zal zien.. Het zijn zulke prachtige mensen waarvan wij hopen dat ze nog ondanks hun handicap, een prettig leven zullen hebben met veel plezier en gezondheid.. Dat hebben ze verdiend!!
Ook het afscheid van de collega’s was best lastig, maar we zullen ze niet vergeten!! Het zijn allemaal stuk voor stuk SCHATTEN!!
De dag van vertrek komt nu heel dichtbij, koffers zijn al een beetje gepakt en we zijn klaar om terug naar het veilige en vertrouwde Holland te gaan.. Terug bij alle mensen die we lief hebben..
We hopen op een voorspoedige vlucht en een soepele douane.. Maar nu nog even lekker op stap met onze huisgenoten en nog 1 dagje genieten van deze geweldige ervaring die we de rest van ons leven niet meer zullen vergeten!!

• 11 November 2006 - 20:29

Ingetje:

IK MIS JULLIE. HET IS STIL, HET IS NIET LEUK. hoop dat jullie een hele fijne thuiskomst hebben gehad en genoten van het feit dat jullie iedereen weer gezien hebben!!!! een fijn fijn nederland weekend enne kom dan maar weer snel terug lijkt mij een goed plan!!

• 12 November 2006 - 20:09

Ester:

Wel thuis ladies!!

• 13 November 2006 - 16:58

Paramaribos:

OhwOhwOhw...Tis wat zonder Switi Aileen en Mati Mathilde...Tot over 8 maanden ongeveer!

Ohw en hebben jullie toevallig het usb-kabeltje van mijn camera meeenomen? Hij is niet te vinden in huize Margaretha.
    Als jullie hem hebben, komen julie hem dan even langsbrengen? Lijkt me prima.

• 19 November 2006 - 15:03

Jeannet Groen:

Hallo, heb net alles van jullie site bekeken. ziet er gewellig uit. Wat een ervaring hoor!!!!!

• 20 November 2006 - 18:44

Ingetje:

ben ik weer, tis gek hoor zo in huis zonder jullie. eerst met zijn zessen en nu gewoon maar met zijn vieren. mis het best wel. grappig ik denk dat peter jullie perdag wel ongeveer 20 noemt en de cd wordt nog steeds gedraait!!! aanwezig in het huis zijn jullie nog steeds!!! dikke brassa inge

• 22 November 2006 - 20:15

Auke:

Nou dames, het zijn indrukwekkende weken geweest, we hebben genoten van jullie verhalen en foto's. Het lieve leventje thuis hebben jullie al weer opgepakt, bedankt fdat wij mee hebben mogen genieten.